Waar fietsfabriek Roode Leeuw was, komt Arlys: nieuwe ‘smart living hub’ ligt vlak bij verdere verlaging Leieboorden

Development

Nabij de Leie, waar 50 jaar de Roode Leeuw/Lion Rouge fietsfabriek was, komt Arlys. Een nieuw project dat als eerste ‘smart living hub’ in Kortrijk wonen en werken met elkaar verzoent, in een omgeving met veel aandacht voor groen. Wat houdt dat precies in? En wanneer vatten de werken aan, nu de stad een omgevingsvergunning toekent? De verkoop van de appartementen is gestart.

Arlys, Kortrijk

Arlys – een verwijzing naar de vroegere ‘The Arley’ fietsen en een voormalige fietsfabriek en een knipoog naar de ligging vlak aan waar de Leieboorden verder verlaagd worden – komt op de hoek van de Kasteelstraat en Oude Kasteelstraat. Op een site die nu nog als kleine parking dient. De voorbereidende werken voor het nieuwe woon- en werkproject starten eind 2024. De ‘smart living hub’ Arlys is tegen de zomer van 2026 instapklaar. Wat houdt zo’n ‘smart living hub’ precies in? Arlys omvat naast dertig éénslaapkamer-appartementen ook tal van gemeenschappelijke voorzieningen. “De co-working ruimte met (koffie)bar is de meest opvallende. We voorzien verder in een ontspanningsruimte en wassalon. De toekomstige bewoners krijgen dus naast een volwaardig appartement ook plekken om hun buren te ontmoeten. Zodat er een sterk community-gevoel ontstaat. Zo’n concept slaat vooral bij jonge starters aan. Zij hechten vaak veel waarde aan een goede balans tussen privacy en een sociale sfeer en ze vinden flexibiliteit heel belangrijk”, stelt Wouter Vantornout, managing partner bij innovatief vastgoedontwikkelaar BYGG.

Daktuin en dakterras

Nog een blikvanger is een daktuin van 230 vierkante meter met terrasmeubels en een barbecue, op het eerste verdiep centraal tussen de appartementen. En op het vierde verdiep is er een kleiner dakterras met groen en een panoramisch zicht over Kortrijk. Ze zijn ontworpen door het Roeselaarse Buro Groen.

“En we zetten verder op groene energie in. Elk appartement krijgt stroom van zonnepanelen en wordt verwarmd via warmtepompen. Fossiele brandstof is zo niet meer nodig. Bovendien wordt al het regenwater op de daken opgevangen. Waardoor de daktuinen deels zelfvoorzienend worden”, zegt Wouter Vantornout.

Verder voorzien zijn een grote fietsenstalling en parking met alle voorzieningen voor laadpalen. Prijzen voor een appartement in Arlys starten aan 198.000 euro, exclusief registratierechten, BTW en aankoopkosten.

Arlys, Kortrijk Arlys, Kortrijk Arlys, Kortrijk